Net zoals in 2021 was er in 2022 terug heel wat te doen rond PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen). In samenspraak met de bevoegde instanties en collega-drinkwaterbedrijven volgden we de mogelijke impact van PFAS op drinkwater (van bron tot kraan) van dichtbij op. Vanuit De Watergroep stelden we ook in 2022 alles in het werk om de kwaliteit van het drinkwater op elk moment te kunnen waarborgen.
Sinds januari 2023 is het voor Vlaamse drinkwaterbedrijven verplicht om de herkomst, samenstelling en kwaliteitsparameters van het geleverde drinkwater openbaar te maken. Eén van de nieuwe standaardparameters is de aanwezigheid van PFAS. In 2022 deden we alle nodige voorbereidingen om deze parameter op te nemen in ons standaardmeetprogramma. Klanten van De Watergroep kunnen alle parameters transparant raadplegen via www.dewatergroep.be/jouw-drinkwater (> postcode).
Er waren in 2022 ook enkele specifieke acties voor onze site Abdij van Park in Heverlee. In 2016 werd daar een eerste volledige screening van het grondwater uitgevoerd en werden de aandachtsparameters bepaald. Sindsdien laten we regelmatig een volledig auditpakket uitvoeren op het grondwater nabij het stort, in peilbuizen aan onze waterwinning van Abdij en in onze waterwinning zelf. Het rein water (dus na menging en behandeling) respecteert ruimschoots alle drinkwaternormen, ook de toekomstige Europese PFAS-richtlijnen.
In februari 2022 vond er een ruime staalnamecampagne in de aparte batterijputten en peilbuizen van Heverlee plaats. Ook hebben we ons grondwatermodel verbeterd om de ondergrondse stroming in kaart te brengen en waterreistijden te verbeteren. Een doctoraatsstudent van de VUB maakte in 2022 bovendien een stromings- en stoftransportmodel dat de verplaatsing van de verontreiniging in Heverlee in kaart bracht. De onderzoeken worden verder geanalyseerd om ruimtelijke patronen te bepalen.
In 2022 liep er tot slot nog een aanbestedingsprocedure om een aantal extra peilbuizen te boren om nog meer zicht te krijgen op de mogelijke PFAS-verontreiniging en de opvolging ervan. In samenwerking met OVAM zullen we de ondergrondse verspreiding van PFAS voor Abdij van Park volledig in kaart brengen.